Kaip žinoti, kuris žmogus yra tas „tikrasis“ (I)

Kaip rasti savo gyvenimo Išrinktąjį/-ąją? Kur galiu su juo ar ja susipažinti? Ar tai mano kaltė, kad vis dar esu vienišas/-a? Savo įžvalgomis atsakant į šiuos ir daugelį kitų vienužiams aktualių klausimų dalijasi Gudrun Kugler.

Aš ištekėjau būdama 27-erių metų. Iki tol bene 10 metų mezgiau įdomias pažintis. Susipažinau su įvairiausių tipų vyrais: tobulu šeimos tėčiu, egzotišku nuotykių ieškotoju, jautriu menininku ir žavingu pamaiva. Apie kiekvieną iš jų pagalvodavau: „Tai galėtų būti jis!“. Anksčiau ar vėliau dėl kiekvieno iš jų įsitikindavau: „Ne, tai ne jis.“. Dažniausiai nė nesuprasdavau, kodėl taip atsitikdavo.

Jau daugelį metų dirbu su poros ieškančiais žmonėmis. Ir visiems jiems vienas svarbiausių klausimų yra: „Kaip žinoti, kuris žmogus yra tas „tikrasis“ ?“. Jie klausia savęs to dėl jau užsimezgusios pažinties ar vildamiesi su kažkuo susipažinti. Šį klausimą neretai žmonės kelia ir dėl to, kas įvyko praeityje: „Kodėl tie santykiai nutrūko? Ar gerai padariau, kad tuo metu tą žmogų palikau?“.

Žiemą viename mūsų organizuotame renginyje vienužiams vyko įdomus pokalbis apie  tai  „kodėl mes dar nesuradome to tikrojo žmogaus?“. Kurtas – aukštas vaikinas, socialiai supratingas, lyriškos prigimties, įžūlios kakarinės, nė kiek nebijantis kažką įžeisti, mums pasakojo: „Kai aš randu skubų klausimą Dievui, sviedžiu jam tą klausimą viršun“ ,– sako jis ir savo didelėmis rankomis vaidina, kaip jis visa jėga sviedžia klausimą virš savo galvos aukštyn. „Ir dažniausiai tas klausimas tiesiog sugrįžta atgal ir vėl nukrenta ant manęs. Tačiau neseniai aš į viršų mečiau klausimą: „Kodėl dar neradau tos „tikrosios“ moters?!“ Ir tada netikėtai suvokiau, kad turėčiau klausti savęs: „Ar bent vieną kartą aš pasakiau „taip“?“.

Tiesiog pasakyti „taip“? „Taip“, net jei čia nebūtų „tikrasis“ žmogus?

Turbūt visi žino posakį: kiekvienas puodas turi savo dangtį. Šitas dėsnis tikriausiai puikiai veikia puodų parduotuvėje. Tačiau jau tikrai ne mano virtuvėje. Mano virtuvėje yra tik vienas milžiniškas dangtis, kuriuo uždengiu visus puodus: ir labai mažus, ir labai didelius. Prisipažinsiu, tai nėra labai praktiška. Bet visgi viskas išverda. Aš nemanau, kad yra tik vienas tikrasis vyras ar viena tikroji moteris! Labai jau neįtikėtina, kad būtent tas vienas žmogus apsigyveno šalia manęs arba pataikė gimti reikiamame šimtmetyje. Juk našliai negalėtų kurti antros santuokos, jei tai būtų tiesa.

Mitas apie „tą tikrąjį žmogų“ sugrąžina mus prie Platono. Savo filosofiniame tekste „Simpoziumas“ jis aprašo, kaip poetas Aristofanas aiškina lyčių atsiradimą: žemėje gyvenę žmonės-kamuoliai, kurie turėjo 4 kojas, 4 rankas ir 2 veidus vienos galvos priešingose pusėse. Jie buvo stiprūs, greiti ir be galo drąsūs – ir buvo pavojingi dievams. Visų dievų tėvas Dzeusas nubaudė visus žmones-kamuolius – perkirto juos pusiau. Nuo to laiko abi pusės trokšta surasti savo kitą dalį ir vėl pavirsti į vieną.

Šis troškimas, ilgesys yra apibrėžiamas kaip meilė: „O jei tikrai mylinti dalis... savo tikrąją pusę atras, jie pajaus nuostabią draugystę, pasitikėjimą ir meilę, ir, trumpai tariant, nenorės vienas kito paleisti nė akimirkai“.

Draugystė, pasitikėjimas, meilė ir nenoras vienas kito paleisti nė akimirkai skamba taip gražiai, kad mums norisi tikėti „tos tikrosios teisingos vienintelės pusės“ teorija. Bet juk mums tuo visai nereikia tikėti, nes visus šiuos gražius dalykus mes galime turėti su tuo žmogumi, kurį pavadiname ir pripažįstame savo „antraja puse“.

To „tikrojo“ žmogaus, mielieji, nereikia surasti. Dėl to „tikrojo“ žmogaus reikia apsispręsti ir tokiu būdu jis taps tuo „tikruoju“. Klausimas neskamba: „Kuris, ar Tomas, ar Paulius yra tas tikrasis?“, tačiau: „Ar aš su vienu, ar su kitu labiau norėčiau praleisti savo gyvenimą?“!


Ištrauka iš Gudrun Kugler knygos „Nė vienas nėra sala. Kaip surasti partnerį visam gyvenimui“. Dr. Gudrun Veronika Kugler, gimė 1976, teologė ir teisininkė, katalikiškų pažinčių svetainių tinklo kathTreff-International įkūrėja ir vadovė. Ji yra laimingai ištekėjusi ir 4 vaikų mama.

Peržiūrėti viską

Raskite savo gyvenimo žmogų!


Registruotis