Kaip žinoti, kuris žmogus yra tas „tikrasis“ (III)

Prieš apžvelgiant didžiuosius santykių klausimus būtina išsiaiškinti, kas partnerius motyvuoja. Kartais po noru sukurti santuoką arba bandant išgelbėti santykius slepiasi su partneriu nesusijusios aplinkybės.

Prieš priimant sprendimą dėl susisaistymo visam gyvenimui toliau esantys punktai padės pasitikrinti savo ir partnerio motyvaciją.

1. Kas Jums iš tiesų svarbu?

Ar kurti santykius Jus motyvuoja partneris kaip asmuo ar tai, ką jis/ji turi. Tikriausiai ne kartą girdėjote: vyrams rūpi išvaizda ir figūra, moterims - statusas ir turtai.

Taigi atmeskite visus išorinius veiksnius, pavyzdžiui, išvaizdą, visuomeninį statusą, ypatingus talentus (pagrindinis grupės daininkas visuomet merginas traukia it magnetas!), gerą darbą ar patrauklias pajamas. Ar tuomet šis žmogus Jums dar patinka? Gerai, tuomet kitas klausimas.

2. Kodėl norite šių santykių?

Norite jų iš meilės ar tam, kad išvengti problemų? Vilma Lerchen (Wilma Lehrchen) savo knygoje gražiu pavadinimu „Meilė renkasi“ aprašo, kaip ji būdama jauna norėjo, kad būtinai atsirastų meilė vienam vyrui. Tačiau jis nebuvo tikras, ko nori, norėjo palaukti, nutraukti santykius. Bet ji taip labai norėjo šių santykių, kad jis jos pasigailėjo. Jų santykiams liūdnai pasibaigus Vilma ieškojo savo atsidavimo priežasčių: „Tuo metu mano santykiai su tėvais buvo labai įtempti. Nuolatos bardavomės, aš jaučiausi nesuprasta ir paprasčiausiai norėjau pagaliau nuo jų ištrūkti. Jeigu šie santykiai būtų pasisekę, aš būčiau žymiai lengviau nuo jų atsiskyrusi. Man nebebūtų reikėję imti mano tėvų priekaištų taip giliai į širdį, juk aš būčiau turėjusi draugą... Santykiuose pirmiausiai reikia suvokti partnerį, jį ar ją, kaip vienintelį ir nepakeičiamą asmenį. O jei tik pradeda lįsti kitos priežastys... Mano atveju, pabėgimas nuo tėvų nebuvo geras pagrindas sveikiems santykiams kurti.“

Jei tvyro įtampa santykiuose su namiškiais ar yra kitų aplinkybių, reikia labai gerai apsvarstyti šį klausimą. O kad neveiktumėte aklai, verta apie tai atvirai pasikalbėti su išmintingu ir pasitikėjimo vertu asmeniu.

3. Kokie iš tiesų yra Jūsų ketinimai?

Ar norite tik leisti laiką drauge ar kurti bendrą gyvenimą? Labai malonu, kai kitas tave nustebina, pamalonina. Be to, tai ir labai praktiška: jei norisi kompanijos, visuomet atsiras tas, kas ją palaikys. Įsimylėjęs asmuo galvoja, kad viskas, ką partneris vilki, daro, sako ar siūlo yra puiku, ir yra pasiruošęs suteikti jam pagalbą įvairiuose dalykuose. Tačiau jei partneris neturi tokių pačių ketinimų – jis tuo tik naudojasi.  Jei santykius užmezgėte dėl patogumo – sukluskite! Įspėjimo signalą išgirsti turėtumėte ir tuomet, jei jaučiate, kad esate lyg „kačiukas ant sofos“  - reikalingas smagiam laiko praleidimui.

4. Kas nori šių santykių?

Šių santykių norite pati/pats ar kažkas kitas? Ar gali būti taip, jog šiuos santykius labiau skatina išsaugoti tavo draugės/draugai nei tu pati/pats? O gal tavo tėvai? Gal kažkas tave „spaudžia“ ar stengiasi įkalbėti pradėti šiuos santykius? O gal bijai, kad šių santykių nutraukimu savo draugą/draugę įskaudinsi, nuvilsi draugus ir artimuosius? O gal tiesiog nori pagaliau „kažką“ turėti nepaisant to, kad ji ar jis neatrodo tau tinkamiausias „pasirinkimas“? O gal galvoji, kad "jei aš jo/jos dabar neimsiu, tai būsiu kvaila/kvailas..." net jei dabar šiuose santykiuose nesijauti gerai? Apsvarstyk, kad būtum tikras/a, jog esi laisvas/a, ir  kad tavo sprendimas yra tikrai tavo sprendimas!

Ištrauka iš Gudrun Kugler knygos „Nė vienas nėra sala. Kaip surasti partnerį visam gyvenimui“. Dr. Gudrun Veronika Kugler, gimė 1976, teologė ir teisininkė, katalikiškų pažinčių svetainių tinklo kathTreff-International įkūrėja ir vadovė. Ji yra laimingai ištekėjusi ir kartu su vyru Martin augina 4 vaikus.

Peržiūrėti viską

Raskite savo gyvenimo žmogų!


Registruotis